Falles-literaturainfatil-gemmalluch

Les falles en la literatura infantil

Falles-literaturainfantil-gemmalluch

 

Els llibres editats per als més petits mantenen unes característiques recurrents. Una d’elles és el tema de les festes tradicionals que, a través de petits textos i sobretot de la imatge, les presenten als lectors per familiaritza-los amb aspectes de la celebració.

Bé amb un text informatiu o amb una petita narració, la festa major, la diada de Sant Jordi, el nadal, el tió, 1714 o els gegants són mostres representatives de la manera de presentar una tradició al lector més petit.

Malauradament, les tradicions valencianes no hem comptat amb aquesta manera d’actualitzar i valorar les celebracions i les festes.  Com a conseqüència, de nou separem la lectura del dia a dia del lector, ja que moltes d’aquestes festes tenen com a protagonista els infants.

Hi ha excepcions, òbviament, i una de les més interessants arriba de la mà dels alcoians que han sabut donarEl Betlen de Tirisiti-GemmaLluch valor a tota la festa que celebra l’arribada dels reis de l’Orient. El llibre que han publicat sobre El betllem del Tirisiti  aproxima els lectors més petits, i les famílies, a la representació centenària de la ciutat d’Alcoi. Un model de bones pràctiques que caldria adaptar als diferents entorns.

Possiblement aquesta iniciativa fa més sorprenent que una festa com les falles (en les quals els infants tenen un gran protagonisme) no haja tingut un llibre similar.

Per això, rebem amb alegria la proposta de La Galera que, en la col·lecció Tradicions, acaba de publicar el llibre Les falles amb text de Carles Cano i il·lustracions de Roser Calafell Serra.

L’alegria es multiplica per l’encert del conjunt de la proposta! Mireu algunes de les pàgines:

 

Autor i il·lustradora han sabut presentar les parts essencials de la festa, les cares dels personatges protagonistes diuen, i molt, dels sentiments que els transmet cada moment viscut: mireu l’expressió de tristesa en el dia de la cremà!

Són moltes les iniciatives que porten endavant moltes agrupacions falleres que intenten unir falla, lectura i cultura. L’any passat vam escriure el post:

Falla, lectura i la literatura infantil: sí és possible!

sobre el llibret de la Falla El Mocador on parlàvem de la lectura i de les falles infantils. Enguany tenim una nova iniciativa que també cal celebrar.

Enhorabona als autors i a l’editorial. I gràcies, enguany el regal a les falleres majors serà molt especial!

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.