Lodissea-Homer-LecturaClàssics

La dificultat de les bones adaptacions dels clàssics

Lodissea-Homer-LecturaClàssics

La lectura dels clàssics a l’escola hauria de ser una prioritat, tant de les classes de llengua i literatura com de la biblioteca escolar. I ho hauria de ser en tots els nivells educatius: des de l’educació infantil a la secundària.

Adaptacions, recreacions, relats sobre les vides dels autors, lectura de fragments, dramatitzacions dels mons possibles representants… Les formes són ben diverses perquè cap ciutadà acabe la seua escolarització obligatòria sense conèixer les obres que  han marcat la nostra cultura.

Les adaptacions són una bona forma d’acostar-los a les obres que són imprescindibles. En el post “La necesidad de leer a los clásicos” resumíem l’article de Rosa Navarro que titulava «La salvación de los clásicos: las adaptaciones fieles al original» on analitzava com havia de ser una adaptació.

En el llibre Cómo seleccionar libros para niños y jóvenes  analitzàvem els diferents tipus d’adaptacions més habituals en la literatura infantil i proposàvem una sèrie de criteris per a seleccionar-les.

L’adaptació que Albert Jané ha fet de L’odissea d’Homer, editada per Editorial Bambú, és un exemple de bones pràctiques.

Lodissea-Homer-LecturaClàssics-GemmaLluch
Albert Jané i l’editorial Bambú proposen un relat que adapta el llenguatge al lector i el fa pròxim, inclou un estudi final “Quaderns documental Homer i l’Odissea” on aporta informació ben interessant, redactada amb un llenguatge clar i directe, que selecciona les dades necessàries i les presenta amb un disseny atractiu.

A més dels textos, inclou reproduccions de pintures, mapes, escultures, etc. Que introdueixen l’obra escrita en el món cultural que ha generat com el poema de Kavafis Ítaca. A més, s’hi inclouen unes magnífiques il·lustracions de Pep Montserrat a doble pàgina que mantenen un diàleg interessant amb el text, com poden veure en les que hem triat per aquest post.

Lodissea-Homer-LecturaClàssics-GemmaLluch
 Potser, per demanar-ne la perfecció trobem a faltar informació sobre els llibres utilitzats com a font de l’adaptació. Amb tot, adaptacions com aquestes són un bon exemple de les lectures que haurien d’estar presents en la lectura recomanada dels adolescents.

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.