Booktrailer

El tràiler de lectura: de la venda a la promoció

Booktrailer

Versión del post en castellano

El tràiler de lectura neix en el món editorial com a eina per a la venda de llibres. Aviat, les institucions públiques, les biblioteques i les escoles l’utilitzen per a promocionar la lectura (vid. Tabernero i Calvo, 2016).

A l’article:

Lluch, Gemma (2017): «De la lectura a la creació a la xarxa: el tràiler de lectura», Revista Literatura em Debat, v. 11, n. 21, pàg. 114-129.

analitzem tres estudis de casos: l’ús del tràiler en un centre educatiu, en una biblioteca i en una institució pública.

El tràiler de lectura en un centre escolar

Àngels Soriano comenta en l’article publicat en Cuadernos de Pedagogía com es va plantejar proposar activitats d’avaluació per a fomentar el gust per la lectura, convertir les lectures obligatòries en desitjables i introduir l’ús de les tecnologies en aquest procés lector:

 La realització del booktrailer que duem a terme intenta compaginar la lectura, la creació de continguts i la consolidació de les habilitats comunicatives”.

Aquesta pràctica, que es va iniciar en el curs 2013-2014,  ja porta quatre edicions. En la segona edició es va transformar en un concurs, de manera que al llarg dels quatre anys s’ha ampliat la participació d’estudiants i de centres.

A la biblioteca

Amb l’eslògan “Llegeix, prem el REC… i guanya!”, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya i el lloc web Catorze convoquen un concurs per als joves usuaris de les seves biblioteques (de 14 a 18 anys).

Aquest model concret de bones pràctiques destaca especialment perquè situa la lectura per plaer i la creació d’espais de col·laboració i diàleg fora del marc escolar: a la biblioteca. En aquest sentit, el disseny, la posada en marxa, l’acompanyament i l’avaluació del projecte és molt més complex i difícil atès que s’hi proposa de manera lliure als lectors i en un espai al qual arriben de manera voluntària.

A la comunitat educativa

El Consell Escolar de la Comunitat Valenciana conjuntament amb l’Academia Valenciana de la Llengua han posat en marxa durant el curs escolar 2016-2017 la primera edició de la campanya de promoció lectora Un tràiler de lectura en equip.

És una campanya promoguda i realitzada des de l’administració pública; per tant, no es tracta d’un simple concurs que utilitza l’eina del tràiler per a la promoció de la lectura, sinó que s’ha dissenyat com una investigació d’estudi de cas, d’investigació-acció.

En aquest sentit, el projecte es va dissenyar en tres fases: 1) disseny del concurs, 2) posada en marxa, acompanyament i recollida de dades i 3) processament, avaluació de les dades i propostes d’accions de polítiques de lectura.

Conclusions

Els protocols habituals en les accions promoció de la lectura que les investigacions marquen per a les polítiques públiques de lectura (veg. Artícle) destaquen la importància d’avaluar i compartir públicament tots els resultats a partir dels informes pertinents.

Aquesta informació permet avaluar si pràctiques com les que descrivim en aquest article són petits divertiments que posen el focus en els instruments o si veritablement milloren les competències lectores que ha de desenvolupar un adolescent en un entorn digital.

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.