mes-petit-tots-lola-anglada-bloc-universitat-valencia-gemmalluch

El més petit de tots, Lola Anglada

 

El més petit de tots, escrit i il·lustrat per Lola Anglada (1892-1984), es presenta a la Fira del Llibre de Barcelona el 1937.

Lola Anglada rep, de part del Comissariat de Propaganda, l’encàrrec d’escriure i il·lustrar un llibre per a infants que tingui com a protagonista el personatge conegut popularment com “el més petit de tots”.

Com explica la pàgina de la Comissió de la dignitat, era una estatueta que representava un infant vestit amb una granota, cofat amb barretina, amb una senyera a la mà dreta i el puny de la mà esquerra enlaire, en el gest propi de les forces progressistes.

Havia estat feta per l’escultor Antoni Paredes com a símbol i emblema de la lluita antifeixista i el nom –que té el seu origen en la coneguda cançó popular catalana “Els tres tambors”- va ser idea del periodista Emili Granier.

 

 

El llibre és un transmissor dels ideals a defensar en una nova societat catalana que es vol més justa i cívica, erigida sobre els ideals republicans d’igualtat i llibertat, de respecte a la naturalesa i al patrimoni.

Informació extreta de:

Lluch, G. i Valriu, C. (2013): La literatura per a infants i joves en català: anàlisi, gèneres i història. València: IIFV i Edicions Bromera. Pàg. 97-99.

Més informació:

Campillo, Maria (2007): “Lola Anglada: El més petit de tots”, dins Baró, Mònica; Teresa Colomer i Teresa Mañà (Ed.): El patrimoni de la imaginació: Llibres d’ahir per a lectors d’avui. Palma: Institut d’Estudis Baleàrics pàg. 157-161. [A través de Gretel, Lectures dels clàssics]. 

Lluch, Gemma (2020): “Lola Anglada (1892-1984)”, Bloc GemmaLluch, 21/04/2020.

[Per favor, si useu aquesta informació, citeu la font]

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.