Les pantalles han canviat l’escenari de la lectura? Són realment tan bons els nadius digitals? La lectura digital és uniforme? Els joves lectors són multitasca? La lectura digital trenca amb el passat? Els bons lectors en paper ho són en digital?
En les III Jornades de l’ERI Lectura, Lalo Salmerón i Gemma Lluch van fer una revisió sobre aquests temes des de la psicologia i l’anàlisi del discurs. Dues línies d’investigació complementàries de l’Estructura de Recerca sobre Lectura que ens ajuden a entendre, des d’un punt de vista interdisciplinar, el complex món de la lectura digital.
En el vídeo següent teniu la conferència completa:
Les conclusions de la intervenció van ser les següents:
I. La lectura digital ha canviat l’escenari de lectura en el sentit que l’ha ampliat amb nous gèneres i documents. Les noves formes de comunicació s’afegeixen a les de sempre Torres (2008: 71) i sovint beuen del model tradicional, d’aquesta manera la carta correspon al correu electrònic o el diari personal al blog. Però, l’escletxa que separa els hàbits lectors dels subjectes amb estudis i d’aquells que no en tenen, s’amplia de manera molt preocupant.
II. Els anomenats “nadius digitals” (Prensky, 2001), pel fer de ser-ho, no tenen habilitats digitals bàsiques per fer les tasques de lectura digital com les que planteja PISA. És necessari abordar-ne directament la instrucció d’aquestes habilitats per evitar una escletxa digital major entre els estudiants amb habilitats altes i baixes.
III. La lectura digital proposa una diversitat de gèneres i documents major de la que els discursos oficials parlen i afegeix una característica que no era tan habitual en la lectura en paper: l’escriptura.
IV. La lectura digital, como la de paper, exigeix concentració. Fer més coses no implica comprendre millor.
V. La lectura en pantalles no trenca amb el passat, el continua: reassigna les tasques dels actors que intervenen, sobretot la dels mediadors i la des actors i canvia els escenaris: l’escola o de la biblioteca per Internet.
VI. La lectura en paper i en digital comparteixen habilitats, però existeixen estratègies de navegació pròpies dels entorns digitals que els estudiants han de desenvolupar per poder ser competents en el mitjà digital.