ArturMartorell-Universitat-València-Gemmalluch

Artur Martorell i la reivindicació de la LIJ

ArturMartorell-Universitat-València-Gemmalluch

En el mes juny de 1960, se celebra a Barcelona la I Semana del Libro Infantil y Juvenil, que va ser inaugurada amb una conferència d’Artur Martorell en la qual traça la ruta ideològica que guiarà la construcció d’un circuit literari català per a infants i joves.

Els punts principals que volem destacar són:

a. Remarca l’augment de la producció i de les vendes a Europa del llibre infantil determinat per les noves formes i els nous temes que han fet més atractiu el llibre.

b. Assenyala la importància d’aquest tipus de llibre, l’aparició cada any al món de 9.000 títols nous i la necessitat que tots els llibres han de tenir una dignitat, bellesa, puresa de concepció i d’estil.

c. Porta l’atenció a la necessitat de donar a cada edat un tipus de llibre adequat, de diferenciar entre llibre d’esplai i escolar.

Al llarg de la conferència, una constant és la reivindicació de la qualitat estètica del llenguatge, dels temes, de les il·lustracions i en general del llibre per a infants (1):

[…] el valor educatiu de la lectura en ella mateixa, com a coneixement instrumental indispensable per al desenvolupament de les facultats del llenguatge i de judici del nen i per tal d’obrir la seva ment al coneixement i a l’amor del món que el volta en tots els seus aspectes -formal, humà i fenomenològic; i, d’una altra part, el valor importantíssim del llibre, també en ell mateix, com a mitjà objectiu d’una alta influència educativa en la formació del caràcter, del llenguatge, de l’esperit cívic, de l’ètica personal, del gust estètic i de l’espiritualitat; aspectes, tots ells, en els quals la qualitat del llibre i les seves característiques de fons i de forma influeixen poderosament i poden exercir i en realitat exerceixen un paper de gran importància. Paper que pot resultar positiu o negatiu, beneficiós o nefast, segons quines siguin aquestes característiques.

Sí, la data és de 1960 però podria ser 2014.

——————————————-

(1) Martorell, A. (1987): «El llibre infantil», Faristol, núm. 5 (desembre), pp.6-21.

A partir de: Lluch, Gemma (2013). La lectura en català per a infants i adolescents. Història, investigació i polítiques. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

La fotografia és de l’Enciclopèdia Catalana.

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.