PeterCameron-LiteraturaJuvenil

Algun dia aquest dolor et servirà, Peter Cameron

descargaÉs difícil escriure un relat intel·ligent per a adolescents intel·ligents? És possible canviar el circuit captiu de lectura escolar? Seríem capaços de començar a pensar amb altres lectures més enllà de l’amor superficial, l’institut, la discoteca o la roba i el cos?
Recentment, des del Diploma en Cultura Lectura i Literatura per a Infants i Joves  vam reunir dos escriptors especials per la seua qualitat i compromís: Xavier Sarrià  i Lola Larra per parlar de les seues novel·les Totes les cançons parlen de tu,  Històries del Paradís i Al sur de la Alameda.
La conversa, que vam enregistrar, entre els escriptors, els editors i els estudiants de postgrau va ser profunda, plena de bones idees i amb una plantejament diferent de la lectura juvenil.

Conserva amb Xavi Sarrià o Lola Larra sobre les lectures per a adolescents i la realitat. Quin 10481986_1698352127058319_8093476921734516368_nrelat proposem a la…

Posted by Diploma Cultura Lectura i Literatura Infantil i Juvenil on dimarts, 3 / març / 2015

Quan he llegit Algun dia aquest dolor et servirà, la novel·la escrita per Peter Cameron i que publica Sembra llibres he pensat el mateix.

Aquest és el tipus de lectura que m’agradaria que arribara als instituts.

La pàgina de l’editorial presenta el llibre d’aquesta manera:

James Sveck és un jove precoç i vulnerable que aprecia profundament el món que l’envolta, però que no té ni idea de com viure-hi. Acaba de complir els divuit i no té intenció de relacionar-se amb la gent de la seva edat. Ni els comprèn ni creu que hi té res en comú. De fet, en James rebutja totes les premisses que governen la societat on viu, incloent-hi donar per fet que anirà a la universitat a la tardor. El que més li agradaria és marxar a viure a algun lloc perdut de l’Oest Mitjà. Però de moment es passa l’estiu treballant a la galeria d’art que la seva mare té a Manhattan, en la qual no entra mai ningú. Allà imagina la identitat que l’ajudarà a escapar-se de la quotidianitat que l’ofega. Encara que res no sortirà com pensava.
La narració de James Sveck ens ofereix una mirada divertida i sarcàstica sobre la seva vida confusa, sobre com una família desestructurada i una psicòloga astuta tracten d’ajudar-lo i sobre com intenta, matusserament, trencar el seu propi aïllament. Considerada una de les millors novel·les de tots els temps sobre Nova York, Algun dia aquest dolor et servirà és una obra aguda i emotiva sobre un jove capaç de qüestionar-se a si mateix, la seva família i el món que li ha tocat viure.

Un llibre intel·ligent, escrit en primera persona, per un adolescent més pròxim a molts dels que tenim a les aules que als que apareixen en l’anomenada literatura juvenil. Amb dubtes, amors i desamors, amb somnis impossibles, amb errors i encerts.
James t’enamora per la seua imperfecció, perquè l’acompanyes en un petit trajecte de la seua vida en el qual mai no sap on és. El personatge de l’àvia, tant diferent de les àvies passades de moda dels llibres infantils, és el pont entre la boira que l’habita i el món que, indefugiblement ha de xafar.

Si visiten la pàgina de l’autor Peter Cameron, de Sembra Llibres o de Libros del asteroide (que va publicar la traducció al castellà) podran conèixer els premis i llegir les fantàstiques ressenyes que aquesta novel·la ha tingut.
Jo he triat aquest comentari de Maria perquè resumeix molt bé la meua experiència de lectura:

Marina 7 AGO 2014 Diálogos y reflexiones para subrayar. Un libro con muchas esquinas dobladas para releer algún día. El libro que regalar a tus hijos adolescentes. Muy recomendable

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.