L’objecte d’anàlisi del tercer capítol «El Quijote o Tirant lo Blanc entre blogs y Google Maps» del llibre dirigit per Francisco Creus ¿Cómo leemos en la sociedad digital? Lectores, booktubers y prosumidores (Madrid: Editorial Ariel, Fundación Telefónica, pp. 29-51) és analitzar què passa amb la lectura dels clàssics de la literatura universal, espanyola i catalana a l’escola. Concretament, l’objecte de la investigació està format pels perfils d’11 docents que comparteixen el seu treball a la xarxa, els seus espais de comunicació virtual i les pràctiques d’aula que han aconseguit transformar en experiències vitals de lectura literària. A més, les han construït amb l’ús de les eines, plataformes o xarxes socials que Internet facilita i que han sabut transformar-les en nous contextos comunicatius on els estudiants dialoguen amb les grans obres de la literatura. Amb aquesta forma d’entendre l’ensenyament de la lectura dels clàssics, han aconseguit construir comunitats lectores a les seves aules, però també entre els escolars de diferents centres públics d’Espanya. Ho han fet des de la diversitat textual, literària, cultural i lingüística: en castellà, català, euskera i gallec.

L’editorial Ariel ocupa el número 2 amb un ICEE 43.749 en el rànquing general (2014) de les revistes espanyoles més valorades.

Com citar?

Lluch, G.; Esteve, A.; Calvo, V.; Monar, M. (2017): «El Quijote o Tirant lo Blanc entre blogs y Google Maps», Cruces, F. (dir.) ¿Cómo leemos en la sociedad digital? Lectores, booktubers y prosumidores. Madrid: Editorial Ariel, Fundación Telefónica. pp. 52-75.

Projectes d’investigació