Desde que en 2003 se publicó el libro Análisis de narrativas infantiles y juveniles (Lluch 2003), este modelo de análisis narratológico se ha utilizado en estudios, investigaciones, trabajos finales de grado, de máster o en tesis doctorales. Cada aplicación ha aportado preguntas, dudas y mejoras. Gemma Lluch y Aranzazu Sanz-Tejeda han actualizado…
Llegir mésL’Índex de lectura en català al País Valencià es la intervención que realicé en las Jornades de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans a Sueca que tuvieron lugar el 25 i 26 d’octubre de 2019 y fueron organizadas por el Institut d’Estudis Catalans. Podeu descarregar la publicació des del lloc de…
Llegir mésEl capítol del llibre Verbas Amigas sobre els premis literaris i el cànon literari i l’estudio del cas Protagonista Jove té com a objectiu analitzar la relació entre els premis literaris en la literatura juvenil i la construcció del cànon. Ens centrem en l’estudi d’un cas: el Premi de Literatura «Protagonista…
Llegir mésAquest llibre, coordinat per J.M. del Amo, presenta un conjunt d’investigacions relacionades amb l’anàlisi de pràctiques lletrades en entorns digitals, les troballes ofereixen respostes als reptes que plantegen les societats inclusives, innovadores i reflexives de segle XXI. Es tracta d’estudis que avancen cap a les fronteres de el coneixement i…
Llegir mésL’estudi presenta l’anàlitsi dels booktubers que fan servir el català en els seus canals virtuals, això és, uns espais de comunicació creats per ells mateixos en què recomanen llibres mitjançant un llenguatge específic. Els estudis que se situen en el marc d’aquesta investigació utilitzen el terme booktuber per identificar l’adolescent…
Llegir mésLa publicació és una aproximació a la situació de l’ensenyament universitari de la literatura catalana. Per a realitzar-lo, hem triat una mostra de cinc universitats públiques de tot l’àmbit lingüístic per conèixer el nombre d’estudiants i les sortides professionals del grau de Filologia Catalana. A continuació, a partir de l’anàlisi de…
Llegir mésQuè diferencia un blog d’un professor o de l’espai d’un booktuber, d’un lloc web d’una editorial, una institució o una biblioteca? La resposta sense matisos és clara: els primers, administrats per docents i adolescents respectivament, han creat una comunitat de lectors fidel i, el més important, prosumidora. Per contra, els…
Llegir mésEl lloc web d’una editorial s’entén com un epitext virtual públic format per un conjunt de documents i de recursos dirigit tant als lectors com als compradors dels llibres que presenta. L’objectiu de la investigació és dissenyar un model metodològic per a analitzar com les empreses editorials construeixen els seus…
Llegir mésL’objecte d’anàlisi del tercer capítol «El Quijote o Tirant lo Blanc entre blogs y Google Maps» del llibre dirigit per Francisco Creus ¿Cómo leemos en la sociedad digital? Lectores, booktubers y prosumidores (Madrid: Editorial Ariel, Fundación Telefónica, pp. 29-51) és analitzar què passa amb la lectura dels clàssics de la literatura universal,…
Llegir mésEl propòsit d’aquest article és presentar els resultats d’una anàlisi comparativa sobre com els llibres de text de primer d’ESO treballen els textos literaris. Els resultats obtinguts han permès constatar que l’espai que es destina a la literatura és escàs, confirmar el predomini del gènere narratiu i evidenciar l’escassa presència…
Llegir més