Un rètol per a Curtó

Un rètol per a Curtó, Àngels Garriga

FONIMGC_9788424681685

Analitzar la lectura escrita durant el temps de la República m’apassiona i els estudiants de Filologia Catalana es sorprenen dels textos que es van crear en aquell moment.

De fet, són els llibres que més trien per fer-ne una anàlisi més aprofundida. En aquest bloc pot trobar exemples del seu treball: Núria Ivars Bertomeu va analitzar el Sil·labari breu d’Anicet Villar, Alba Jiménez i Arantxa Llàcer, El príncep teixidor de Lola Anglada o Lorena Moya Casterá, l’Auca del noi català, antifeixista i humà.

Tots tres són bones mostres del tipus de relat, d’ideologia, de manera de construir un món possible que aquesta època històrica va pensar i proposar per a la lectura i l’educació dels nens. No vull oblidar el llibre que més m’agrada d’aquest període, El més petit de tots de Lola Anglada que analitzem cada any com un mostra de la ideologia del Comissariat de Propaganda

Possiblement per això, dediquem en les classes de Cultura i literatura per a infants i joves en llengua catalana del Grau de Filologia Catalana, un sessió completa a l’anàlisi del relat Un rètol per a Curtó, d’Àngels Garriga:

Garriga, Àngels (1966): Un rètol per a Curtó. Barcelona: La Galera, Il. Fina Rifà.

Perquè una part d’aquells llibres pensats, creats i publicats durant la República està present en aquesta narració que s’avança al seu temps. O millor dit: perquè construeix un pont entre la manera d’entendre l’escola i l’educació i el desig de transformar una realitat.

Una narració és, o pot ser, una manera de ficcionar els somnis d’una generació.

A Filologia els analitzem com a part del nostre treball però seria interessant que pares, educadors, bibliotecaris, gestors culturals o polítics els llegiren i els conegueren perquè no obliden un temps, uns treballs i una manera de pensar l’educació.

Podeu consultar-ne l’anàlisi que utilitzem a classe:

 

La versió completa la podeu trobar a: Lluch, Gemma (2013). La lectura en català per a infants i adolescents. Història, investigació i polítiques. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

 

Actualització del post: 28/04/2020.

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.