Twitter-lectura-universitat-valencia-GemmaLluch

Twitter i la comunicació acadèmica

Twitter-lectura-universitat-valencia-GemmaLluch

 

 

L’any passat ja vam començar a treballar amb Twitter, en l’assignatura de Cultura i literatura per a infants i joves en llengua catalana, com a plataforma per resumir-ne els continguts, compartir informació nova, etc. Ara, volem continuar aquesta pràctica però de manera més formal.

El primer pas és redactar-ne unes normes, una mena d’acords sobre com escriurem, amb el benentès que caldrà ampliar-les, modificar-les i ajustar-les quan l’ús de l’eina ens ho demane.

Normes d’ús de Twitter per a la comunicació acadèmica

1. Identifica cada tuit amb l’etiqueta #LIJcat per poder accedir i recuperar el contingut indexat en aquesta categoria.

2. Redacta cada tuit de manera formal i adequada a la norma. Usa tots els caràcters, sense majúscules i reserva les emoticones per a la comunicació personal.

3. Diferencia la informació que aportes d’aquella que cites. Recorda: si cites un text, usa les cometes i publica l’enllaç.

4. Cita l’autor de la informació que comparteixes. Per fer-ho, pots escriure “via @NomUsuari”.

5. Interactua amb les persones que usen la mateixa etiqueta per compartir i comentar la informació que aporten i per agrair una dada nova o un enllaç interessant. Recorda usar sempre “@NomUsuari” .

6. Intenta aportar valor: escriure un tuit sense nova informació simplement és fer soroll.

I recorda:

1. L’ús que fem de Twitter amb aquesta etiqueta és formal i acadèmic, per tant, no busquem “palmeros”, no conversem (usa els MD)… La finalitat del tuit és resumir continguts de l’espai de la classe, informar d’una lectura o d’un estudi, compartir un enllaç o dades d’una anàlisi, en definitiva, aprendre i ampliar els horitzons de l’espai de la classe a qualsevol hora, dia o lloc.

 

Per redactar aquests consells hem reproduït, modificat o ampliat els treballs següents:

Millán, José Antonio (2014): “7 claves para tuitear profesionalmente”, Libros y Bitios (27 gener 2014).

Sáez, Teresa (2013): “#twitterconsells. Crea tuits més repiulables”, Blog Tesacu. (14 novembre 2013).

Torres, Ariel (2011): “Gramática de Twitter: 10 claves para leer major”, Estilo. Manual para nuevos medios. Fundéu. BBVA (23 marzç 2011).

Zayas, Felipe (2012): “Decálogo para interactuar en Twitter (para alumnos de Secundaria)”, Blog Darle a la lengua (9 octubre 2012)

 

Per conèixer el vocabulari específic de les xarxes socials:

TERMCAT (2014): “Terminologia bàsica de les xarxes socials“. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.

Per citar un tuit:

Mendoza Olivar, Claudia (2013): “Cómo citar un tuit en un trabajo académico”, Estilo. Manual para nuevos medios. Fundéu BBVA (4 juliol 2013).

 

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.