Twitter-lectura-universitat-valencia-GemmaLluch

Twitter i la comunicació acadèmica

Twitter-lectura-universitat-valencia-GemmaLluch

 

 

L’any passat ja vam començar a treballar amb Twitter, en l’assignatura de Cultura i literatura per a infants i joves en llengua catalana, com a plataforma per resumir-ne els continguts, compartir informació nova, etc. Ara, volem continuar aquesta pràctica però de manera més formal.

El primer pas és redactar-ne unes normes, una mena d’acords sobre com escriurem, amb el benentès que caldrà ampliar-les, modificar-les i ajustar-les quan l’ús de l’eina ens ho demane.

Normes d’ús de Twitter per a la comunicació acadèmica

1. Identifica cada tuit amb l’etiqueta #LIJcat per poder accedir i recuperar el contingut indexat en aquesta categoria.

2. Redacta cada tuit de manera formal i adequada a la norma. Usa tots els caràcters, sense majúscules i reserva les emoticones per a la comunicació personal.

3. Diferencia la informació que aportes d’aquella que cites. Recorda: si cites un text, usa les cometes i publica l’enllaç.

4. Cita l’autor de la informació que comparteixes. Per fer-ho, pots escriure “via @NomUsuari”.

5. Interactua amb les persones que usen la mateixa etiqueta per compartir i comentar la informació que aporten i per agrair una dada nova o un enllaç interessant. Recorda usar sempre “@NomUsuari” .

6. Intenta aportar valor: escriure un tuit sense nova informació simplement és fer soroll.

I recorda:

1. L’ús que fem de Twitter amb aquesta etiqueta és formal i acadèmic, per tant, no busquem “palmeros”, no conversem (usa els MD)… La finalitat del tuit és resumir continguts de l’espai de la classe, informar d’una lectura o d’un estudi, compartir un enllaç o dades d’una anàlisi, en definitiva, aprendre i ampliar els horitzons de l’espai de la classe a qualsevol hora, dia o lloc.

 

Per redactar aquests consells hem reproduït, modificat o ampliat els treballs següents:

Millán, José Antonio (2014): “7 claves para tuitear profesionalmente”, Libros y Bitios (27 gener 2014).

Sáez, Teresa (2013): “#twitterconsells. Crea tuits més repiulables”, Blog Tesacu. (14 novembre 2013).

Torres, Ariel (2011): “Gramática de Twitter: 10 claves para leer major”, Estilo. Manual para nuevos medios. Fundéu. BBVA (23 marzç 2011).

Zayas, Felipe (2012): “Decálogo para interactuar en Twitter (para alumnos de Secundaria)”, Blog Darle a la lengua (9 octubre 2012)

 

Per conèixer el vocabulari específic de les xarxes socials:

TERMCAT (2014): “Terminologia bàsica de les xarxes socials“. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.

Per citar un tuit:

Mendoza Olivar, Claudia (2013): “Cómo citar un tuit en un trabajo académico”, Estilo. Manual para nuevos medios. Fundéu BBVA (4 juliol 2013).

 

 1. Teresa

  En primer lloc, gràcies per la menció del meu article.

  En segon lloc, aneu espai quan feu ús dels DMs de Twitter. No confoneu aquest servei amb un servei de xat, perquè no ho és. Per enviar coses puntuals, bé, però per mantenir una conversa en directe, caldria que buscàreu un altre mitjà (Skype, Hangout, Xat de Facebook, WhatsApp…), ja que hi ha una limitació pel que fa a l’ús dels DMs: si n’envieu molts seguits,Twitter els pren com a spam i pot bloquejar-vos el compte per una bona temporada.

  Salut i endavant, que Twitter mola molt i és una eina molt útil (si s’empra bé, és clar).

  17 febrer 2014

  Responder
  • Gemma Lluch

   Gràcies per la informació, Teresa. Molt interessant.

   18 febrer 2014

   Responder

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.