sopa-trencada-jenny-valentine-bloc-universitat-valencia-gemmalluch

Sopa Trencada, de Jenny Valentine

Sopa Trencada, de Jenny Valentine

Sopa Trencada (Cruïlla, 2010) o Sopa Rota (Alfaguara, 2011) és el segon llibre de Jenny Valentine, publicat el 2009 amb el títol Broken Soup.

El primer llibre de Valentine, Finding Violet Park, va ser editat el 2007 i va guanyar el Children’s Fiction Prize del diari The Guardian. A Espanya, Cruïlla el publica amb el títol Violet Park i Alfaguara com a Busco a Violet Park, dos anys més tard.

El llibre ha tingut èxit a la xarxa i blocs com ara El templo de las mil puertas o el Club de literatura infantil de la Biblioteca del Casino de Manresa publiquen ressenyes que ens informen de l’argument, dels personatges i d’aquells aspectes que poden interessar-nos més.
En aquest espai, sí que voldria destacar la manera que té l’autora de presentar el tema de la mort. Una mort vista o, millor dit, viscuda o patida des d’òptica dels petits i dels adolescents.

És important recordar que la protagonista Rowan només té 15 anys, la germana Stroma en té 6 i Bee i Harper, els amics, 18. Ells són els que sobreviuen perquè no tenen elecció, perquè hi ha gent que depèn d’ells, són els que es queden per contar-nos la seua història.

I m’agrada el punt de vista que tria l’autora, perquè sembla que la mort és només una excusa, perquè el relat parla d’alguna cosa més que la interrupció d’unes vides per una mort no anunciada.

Parla de les conseqüències col·laterals. Parla de responsabilitats, de créixer, de l’actitud cap a la vida, de la soledat que un nen pot sentir quan els adults no miren ni veuen, no hi són ni ningú els espera.

Una història que queda lluny de les modes i amb tot comparteix el ritme narratiu i la focalització interna dels relats més actuals. Sopa Trencada és una proposta de lectura per als adolescents que no sempre troba una etiqueta. D’aquest tema parla @Alexia_Aikawa al seu bloc Un hacedor en el desierto perquè de vegades és difícil agrupar en una sola etiqueta la diversitat de relats, de bons relats, que es publiquen per als adolescents.

Versió en castellà a: Cultura y Lecturas Adolescentes

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.