No m’agrada fer llistes, ni recomanar títols perquè cada proposta lectora té múltiples cares i és difícil explicar-les totes en poques paraules.
Quan algú em demana que li recomane un llibre per al fill, després de pensar quin podria ser, al final sempre acabe amb les mateixes paraules: aneu a la llibreria, parleu amb el llibreter, però amb temps, sense presses. Mireu, fullegeu, reviseu… Amb tot, al final sempre la insistència: però, recomana’ns un títol!
Doncs bé, us deixe una primera llista dels llibres que jo regalaré aquestes festes, si us pot ser útil, endavant!
Per a adolescents
He comprat aquest relat de lleialtats, amistats i famílies… Ja el vam comentar en un post anterior: Riera, Pedro (2014): La tomba d’Aurora K. Barcelona: Edebé. Premio Edebé de literatura juvenil.
En una altra línia, el relat estrella dels darrers mesos, una història d’amors, famílies, malentesos i alguna cosa més: Pasqual Escrivà, Gemma (2014): Xènia, tens un WhatsApp. Barcelona: Barcanova.
Per als més majors, o per a totes les edats: Carranza, Maite (2013): El fruit del baobab. Barcelona: Edicions 62. En el post on comentàrem l’obra vam dir:
Aquesta és una història de dones de diferents països, cultures i temps però amb problemes que poden semblar-se. I és una història per a tots els públics…
La segona novel·la que ha publicat Xavi Sarrià no podia faltar en les compres de Nadal: Sarrià, Xavier (2014): Totes les cançons parlen de tu. València: Sembra Llibres. De la primera (que també us recomanem), Històries del passadís, ja vam parlar en un post.
Per als més petits
Si heu de regalar llibres als més petits, no ho dubteu: qualsevol proposta de Dani Miquel serà un regal perfecte. En aquest post, parlàvem d’un dels seus èxits: Musiqueries i més musiqueries. Jo el porte sempre al cotxe i no falla.
Però, ara la millor compra és aquesta joia: Dani Miquel (2013): A nadal un pas de pardal. Algemesí: Andana Editorial. Parlem d’un regal que és més que un llibre, és una experiència per gaudir-la en família: per jugar, cantar, llegir, compartir, recordar…
Després, un clàssic. Un d’aquells llibres que necessàriament ha d’estar als prestatges dels més petits… Un llibre que els acompanyarà durant molt de temps: Lobel, Arnold (2006): Històries de ratolins. Pontevedra: Kalandraka.
Xavier Molina va fer una anàlisi del llibre que us ajudarà a entendre la importància de lectures com aquesta. I la diferència que hi ha amb altres lectures que aviat passen de moda.
I no pot faltar entre els regals aquest títol: Sendak, Maurice (2014): La cuina de nit. Pontevedra: Editorial Kalandraka.
Un llibre de 1970 que molts guardàvem com una joia. Gràcies a Kalandraka per publicar aquesta magnífica edició i, a més, amb una traducció del millor: Miquel Desclot. Un llibre d’aquells que cal ser llegit per tots i més d’una vegada:
El primer de la sèrie -amb la traducció de Miquel Desclot- serà “A la cuina, de nit”, un àlbum de 1970 amb influències artístiques de Winsor McCay (Little Nemo in Slumberland) on Sendak evoca passatges de la seva infància. Un sector conservador de la societat nord-americana el va censurar per considerar escandaloses algunes de les seves il·lustracions, però aviat es va convertir en un llibre de culte.
Altres lectures més actuals ja mostren que duraran molt de temps. Coco i Piu, és una d’elles. Ja va per la segona edició i és un llibre que us agradarà i molt. A més, segur que serà una bona proposta per a iniciar bones i interessants converses.
Alexis Deacon (2013): Coco i Piu. Barcelona: Ekaré. Traducció de Isabel Olid.

Per a la tauleta tàctil, aquesta lectura de Bromera i ItBooks és genial: Enric Lluch (2012): El bagul dels monstres. Alzira: Bromera Edicions i itBooks.
O aquestes versions de contes tradicionals Caputxeta Vermella, Els tres porquets i La llebre i la tortuga.
I si us trobeu amb més ganes de novetats. No ho dubteu:
The Little Dead Riding Hood, una lectura desenvolupada per itBook, amb guió de Luis Murillo, el creador gràfic és Emi Ordàs, la producció sonora de Madelón Lánchez i Javier Labaka, de LBK Multimedia, i les veus de Francisco Colmenero i Mike Martindale.
I pr favor, no ho oblides
comprar llibres a les llibreries (físiques o virtuals) ajuda a mantenir la nostra cultura.
PD. Les dues fotos que acompanyen aquesta entrada són del post “Idees original per decorar amb llibres aquest nadal” del web L’illa dels Llibres.
PD. Aquest post s'ha publicat en el blog en castellà amb el títol Compra lectura para regalar.