dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura

Programa per a la dinamització de les biblioteques escolars

dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura

 

RESOLUCIÓ de 7 d’octubre de 2016, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es convoca el programa per a la dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura als centres docents de titularitat pública de la Comunitat Valenciana. [2016/7999]

 

La Conselleria d’Educació acaba de convocar un programa per a la dinamització de les biblioteques escolars. I volem celebrar l’encert d’aquesta Resolució i l’avançament que significa el document respecte de les polítiques anteriors.

I no parle només dels diners. Com a exemple, poden llegir els objectius d’aquestes polítiques públiques de lectura (la negreta és meua):

Objectius:

  1. Col·laborar en la consecució dels objectius previstos en el Pla de foment de la lectura del centre educatiu.
  2. Fomentar la lectura mitjançant la dinamització del funcionament de la biblioteca escolar i de la biblioteca d’aula.
  3. Coordinar-se amb la biblioteca pública més pròxima perquè la biblioteca escolar puga obtenir assessorament tècnic i formació d’usuaris, així com estudiar fórmules per a possibilitar el préstec interbibliotecari i, també, la participació en programes conjunts.
  4. Establir un procediment d’obertura de la biblioteca escolar als ciutadans de l’entorn, especialment en aquells municipis on no es dispose d’un servei de lectura pública.

 

Òbviament, és important recordar quina és la Inversió de la dotació, que el centre, abans del 30 de juny de 2017, ha de destinar a una d’aquestes finalitats, o a les dues:

1. A l’adquisició de fons bibliogràfics de ficció i no-ficció en qualsevol tipus de suport amb la finalitat de desenvolupar el Pla de foment de la lectura del centre docent.

2. A l’execució d’activitats de foment de la lectura (visites d’escriptors/es, tallers d’escriptura i lectura, etc.) amb la finalitat de desenvolupar el Pla de foment de la lectura del centre docent.

 

Amb la voluntat d’orientar a portar endavant aquest programa, us proposem la consulta dels següents documents:

 

Sobre l’adquisició de fons bibliogràfics de ficció i no-ficció en qualsevol tipus de suport amb la finalitat de desenvolupar el Pla de foment de la lectura del centre docent

Us recomanem consultar el post “La selección de lecturas para la biblioteca escolar de les lectures de no-ficció” on trobareu la meua intervenció en els Encontros do Plan de mellora de Bibliotecas escolares (Santiago de Compostela, de abril del 2016, Asesoria de Bibliotecas escolares de la Conselleria de Educación de la Xunta de Galicia).

– Si voleu seleccionar llibres digitals, podeu consultar el post que inclou el taller sobre el tema.

– Si voleu seleccionar lectures per als més menuts, la publicació “La necesidad de construir criterios para la selección de lecturas“.

– Si voleu seleccionar lectures per a l’Educació Secundària, en el post “Criterios para seleccionar lecturas para adolescentes” trobareu alguna ajuda.

– Sobre la biblioteca escolar, us recomanem la selecció de bibliografia que vam publicar en el post  “Sobre la biblioteca escolar“.

 

Sobre l’execució d’activitats de foment de la lectura amb la finalitat de desenvolupar el Pla de foment de la lectura del centre docent.el Pla de Lectura de Centre

– El llibre La lectura al Centre. Llegir (i escriure) llibres, pantalles, documents.

– També l’actualització publicada en castellà: Leer en la escuela o el Plan de Lectura de Centro.

– El tema l’hem tractat també en el post “Més sobre el Pla de Lectura de Centre” o “El imprescindible Plan de Lectura de Centro”.

I sobre l’educació literària:

– “La educación literaria y la biblioteca-escolar” i un post que va crear molta polèmica: “La lectura juvenil és una passarel·la per a l’educació literària?“.

Com tota pràctica de lectura, i sobretot aquelles que reben diners públics, han de ser avaluades,  el post “La evaluación de las prácticas de lectura” pot ser una ajuda.

I no oblideu El Pla Valencià del Llibre i la Lectura. Accions recomanades o el post “Per un Pla Valencià de la Lectura“. 

I ànim, la Conselleria ens dóna una oportunitat, ara cal aprofitar-la.

 

Biblioteca Escolar

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.