Quin model ideològic proposem a les nostres filles? Mulan representa un tipus de dona diferent? És una nova princesa? Quines característiques té una de les pel·lícules més vistes pels nostres infants?
Aquestes són algunes de les preguntes que Irene Rubio Barreda s’ha fet i per contestar-les ha analitzat la pel·lícula en l’assignatura “Cultura i literatura per a xiquets i joves en llengua catalana”, del Grau de Filologia Catalana de la Universitat de València.
L’argument és conegut:
Fa Mulan és la filla única de l’ancià Fa Zhou. A causa de l’edat del pare, decideix fer-se passar per un home i lluitar contra la invasió dels huns, capitanejats per Shan Yu. En la seva aventura l’acompanyen Mushu, un drac diminut, un grill de la sort, i els guerrers Yao, Ling i Chien-Po.
Els missatges sobre la proposta de dona que fa la pel·lícula són constants i explícits. L’anàlisi d’Irene Rubio Barreda destaca els següents i, per exemplificar-los, ha triat una sèrie de segments de la pel·lícula.
1. Els cànons estètics i les pautes de comportament que s’hi proposen per a Mulan són:
2. L’obligació social de la dona és el casament:
3. El principal valor femení és la submissió i la condició de ser dona apareix com un càstig:
5. Finalment, diferencia clarament entre l’honor de la dona i el de l’home:
- L’honor de la dona és casar-se, això dóna honor a ella i a la família.
- L’honor de l’home té un sentit patriòtic: lluitar pel seu país i, si és necessari, morir per aquest.
Conclusions? Mulan no és un nou model de dona Disney és el de sempre.
I ara la pregunta és clara: quina influència té aquest model en la literatura actual?
Si vols utilitzar aquesta informació, cita la font de la manera següent:
Rubio Barreda, Irene (2015): “Mulan o quin tipus de dona proposa Disney”, “Cultura i literatura per a xiquets i joves en llengua catalana”, GemmaLluchBloc. Universitat de València.
Si vols ampliar la informació pots llegir els posts “La Cenicienta de Walt Disney” o “Disney se ha colado en nuestro ADN“. O l’estudi: Lluch, G. (2000): «Dels narradors de contes folklòrics a Walt Disney: un camí cap a l’homogeneïtzació», IN: De la narrativa oral a la literatura per a infants. Invenció d’una tradició literària. Alzira: Bromera Edicions, p. 15-58.
Continuem!