Agulló, Maria del Carmen i Andrés Payà (2012): Les cooperatives d’ensenyament al País Valencià i la renovació pedagògica (1968-1976). València: PUV.
Maria del Carmen Agulló i Andrés Payà publiquen aquest estudi sobre les cooperatives d’ensenyament al País Valencià des de 1968 a 1976. Un estudi exhaustiu, complet i necessari per a reconstruir la història de la llengua, de l’ensenyament i de la lectura al País Valencià.
El primer capítol és una introducció sobre els antecedents històrics i els models educatius del cooperativisme a més d’una revisió de l’escola valenciana durant el franquisme.
El segon conforma la part central de l’estudi i s’inicia amb el somni de Tramuntana, la primera escola en valencià creada el 9 de setembre de 1968 i formada per un grup de 20 xiquets entre 2 i 14 anys instal·lada en un xalet de Torrent. El 1973 l’escola canvia de nom, Mistral, i forma una cooperativa de pares i mestres que es trasllada a les Masies de Montcada perquè l’alumnat creixia i necessitaven més espai. L’equip inicial estava format per Enric Alcorisa, Adela Costa i Carme Mira. Els trets diferenciadors eren una escola valenciana, laica, coeducativa, democràtica i activa.
El curs 1975 l’Escola La Masia va ser legalitzada com a escola d’EGB i el 1983 es traslladen tots a un edifici de Museros que reunifica l’ensenyança infantil i primària sota el nom de La Masia.
El curs 1973-74 naix La Nostra Escola Comarcal una cooperativa de pares i mestres amb 50 xiquets de dos a sis anys dels pobles de la comarca de l’Horta. El tercer projecte de cooperativa de l’ensenyament és L’Escola Gavina, una cooperativa de mestres que comença a funcionar el curs 1975 com a escola infantil.
Les Carolines s’inicia el curs 1971 com un parvulari al barri Les Carolines de Benimamet. Aquesta cooperativa de mestres de treball associat es trasllada el 1981 a Picassent, lloc definitiu de l’escola.
Tot aquest capítol està dedicat a la creació, gestió i construcció d’aquestes cooperatives. La investigació no oblida incorporar la història personal dels mestres i els pares que les van fer possible: el seu testimoni personal és imprescindible per conèixer des de dins la transformació d’un somni en una realitat educativa.
Aquest llibre feia temps que era necessari sobretot per als estudis sobre la lectura i l’ensenyament. Aporten la història d’aquelles escoles que es van crear en un circuit paral·lel a l’oficial per fer efectives les ambicions educatives i lingüístiques dels pares i la projecció professional dels mestres.