Poesia-catalana-Universitat-València-Gemmalluch D

La poesia per als infants

La lectura de poesia no és habitual en les aules o en les cases. I, de vegades, per desconeixement, renunciem al gaudi de la paraula i de la cançó, a la possibilitat de memoritzar per recordar, per recitar i compartir.

Ja no podem dir que no hi ha bons llibres de poemes per als petits. Margarida Prats Ripoll, possiblement qui més sap i ha escrit sobre el gènere, ha estudiat la riquesa de les propostes actuals en articles com «La poesia per a infants: estat de la qüestió en llengua catalana». Alguns dels exemples que analitza són els següents:

 

Visita el canal de Gemma Lluch

 

Si li interessa el tema o si és mediador i vol conèixer més aspectes de la poesia, aquestes són algunes de les meues lectures favorites sobre el tema:

Desclot, Miquel: «Joana Raspall, un clàssic de poesia per a infants», Faristol.

López-Pampló Rius, Gonçal: «Oi, Miquel? Algunes notes sobre la poesia per a infants de Miquel Desclot», Faristol.

Lluch, G. i Valriu, C. (2013): La literatura per a infants i joves en català: anàlisi, gèneres i història. València: IIFV i Edicions Bromera.  Cap. 2

Prats Ripoll, Margarida (2009): «La poesia per a infants: estat de la qüestió en llengua Catalana», Caplletra. Revista Internacional de Filologia. Valencia: IIFV, pp. 149-182.

Prats Ripoll, Margarida: «De poesia per a infants, encara», Faristol.

Valriu, Caterina (2009): «La poesia infantil en el segle XXI (2000-2008) en llengua catalana», Roig Rechou, Blanca-Ana, Isabel Soto López e Marta Neira (coords.): A poesía infantil no século XXI (2000-2008). Santiago de Compostela: Ediciones Xerais, pp. 57-74. [A més de l’estudi teòric, hi ha una selecció dels títols més significatius del període i una anàlisi de Més música mestre Escaleta al vent)].

I no oblidem el web sobre poesia del grup de recerca POCIO, o el blog “Poesia infantil i juvenil” realitzat per la Biblioteca Municipal de Cocentaina.

 1. Caterina

  Gemma:
  En aquesta selecció bibliogràfica que fas, trobo que hi hauria d’haver el llibre del grup de Santiago on jo faig un panorama de la poesia en català i després un aprofundiment en Desclot i Raspall. Si trobes que el llibre de Santiago és poc assequible, els mateixos articles estan publicat a la meva antologia “Imaginari compartit”.

  1 març 2014

  Responder
  • Gemma Lluch

   Tens tota la raó, Caterina ;) Ja està corregit. De fet, l’article i els comentaris formen part del treball de l’assignatura. Quan més prop estàs d’algú…

   1 març 2014

   Responder
 2. Francesc J. López

  Coneixes la dinamització de la poesia que fan el mestre i poeta valencià Andreu Galán i la poetessa Martina Escoda a la seua web Pissiganya? Solen mostrar informació interessant, feta per alumnes, com l’entrevista a Joana Raspall (http://www.pissiganya.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=837:entrevistem-joana-raspall&catid=42:lentrevista&Itemid=41) d’uns alumnes de 5è.

  18 març 2014

  Responder
 3. Verónica

  Moltíssimes gràcies per aquesta entrada!!!!
  Quina poca gent tracta aquest tema tan interesant! Jo estic fent el meu TFG sobre la poesia en l’etapa d’educació infantil i, sobretot en català, em costa trobar informació. Aquest article ja l’havia llegit i penso que és genial.
  Gràcies!

  19 abril 2014

  Responder
  • Desirée

   Hola Verónica!

   És el meu últim any de carrera i igual que vas fer tú fa un parell d’anys, estic fent el TFG sobre poesia infantil. Hi hauria alguna manera que em poguessis passar bibliografia sobre aquest tema? esque trobo poca cosa per internet =$

   Gràcies.

   20 gener 2016

   Responder

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.