lectura-centre-lij-bloc-universitat-valencia-gemmalluch

La lectura al centre

La lectura al centre[Pròleg del llibre: Gemma Lluch (2012): La lectura al centre. Llegir (i escriure) llibres, pantalles, documents, al Pla de Lectura de Centre. Alzira: Bromera.]

Benvolgut Lector

Escriure aquest llibre, d’alguna manera, és fer memòria, és recopilar lectures i experiències, investigacions i tallers, conferències, xerrades, intercanvis amb col·legues que fan de la lectura una manera de viure. És parlar de llegir llibres, WhatsApps, documents, notes, piulades, blocs, correus electrònics, missatges…

Construir aquest llibre és llegir al paper, a l’ipad o la tableta, al mòbil… Llegir instruccions, teatre, biografies, novel·les, il·lustracions, pàgines d’economia, etc. Llegir per informar-nos, per saber, per tindre criteri i opinió, per gaudir o per pensar… Llegir per escriure i compartir allò que m’agrada, allò que m’emociona, llegir per dir-te:

La investigació sobre la lectura la vaig iniciar de manera més aprofundida gràcies al projecte d’investigació de Cerlalc dirigit per Jesús Martín-Barbero (2010). Gràcies al treball que realitzàrem durant quatre anys vaig conèixer i investigar experiències lectores com, per exemple, Municipi Lector. L’experiència acumulada ha estat fonamental per poder escriure aquest llibre. Però també els intercanvis amb els professors, bibliotecaris, llibreters o editors que congressos, jornades, encontres o tallers han propiciat, des d’ací el meu agraïment a tots.
Els espais de comunicació sobre la lectura fa temps que han deixat de ser només presencials, les xarxes socials o la web 2.0 permeten el diàleg amb persones que saben del tema i que generosament comparteixen a la xarxa experiències o lectures perquè tothom puga aprendre i sobretot dialogar.

Per això, vull donar les gràcies a les persones que participen i actualitzen la xarxa virtual 1entretants [1], als “amics” de Facebook [2] i als de Twitter [3] pels diàlegs, les recomanacions, les activitats que m’han presentat i que pot trobar en l’apartat 8 d’aquest llibre, etc.

Especialment, a Pepa Guardiola qui amablement ha compartit amb mi experiències, opinions i m’ha fet veure un altre aspecte del foment lector per als més petits. A @natxomr, Ignasi Moral Reig, pel diàleg optimista que establirem a 1entretants i des de Twitter i per compartir la pràctica de lectura a les classes de valencià. A @lalectora, Laura Santacruz, per animar a tots que participaren en la discussió que vaig encetar a 1entretants i Twitter on demanava ajuda per completar el llibre i per compartir el treball d’aula. A Anna Devís, per l’ajuda en les referències bibliogràfiques i en algunes qüestions sobre la lectura en l’educació Primària. A Antoni Picazo Jover per compartir l’experiència del treball de la poesia a l’aula.  A Ade Cabo per les pràctiques des de la biblioteca, per les lectures compartides i les experiències de treball conjuntes.

I, sobretot, a Antoni de La Torre, @verbascripta, de qui sempre aprenc tant sobre l’ús de les TIC a l’aula per a l’educació literària i la promoció de la lectura no sols per la pràctica diària sinó també per la consistència teòrica del seu treball.

A tots ells perquè el seu treball de contínua innovació al centre és una mostra del bon treball que es realitza a les aules valencianes dia a dia.

Índex:

I. EL PLA DE LECTURA DE CENTRE

1. De l’activitat de lectura a l’experiència de vida
2. La construcció del Pla de Lectura de Centre
3. L’avaluació de les pràctiques
4. El mediador
5. La necessitat de lligar lectura i escriptura a Internet

II. Sobre la lectura (i l’escriptura)

6. Llegir per informar-se i aprendre
7. Entre l’educació literària i la lectura

III. Pràctiques de Lectura (i escriptura)

8. Les activitats de lectura i escriptura
9. Compartir les lectures a la xarxa

IV. Apèndix

10. Materials de treball amb els pares
11. Fitxa de valoració dels relats
12. Recomanacions per als mediadors
13. Bibliografia citada

[1] La xarxa de docents té com a punt de partida les noves tecnologies i la defensa del valencià com a llengua d’ensenyament; i el treball cooperatiu, la col·laboració entre docents, la innovació educativa, els canvis metodològics i la investigació, com a eixos vertebradors http://1entretants.ning.com/

[2] http://www.facebook.com/gemmalluch

[3] https://twitter.com/GemmaLluch

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.