Lectura-investigació-universitatvalencia-gemma-lluch 1

La investigació sobre la lectura

 

Lectura-investigació-universitatvalencia-gemma-lluch 1

Com orientar un TFG o TFM (1)

Dir que la investigació és una tasca difícil i complexa és una obvietat. De fet, hi ha molta literatura que guia els primers passos del jove investigador i l’orienta sobre com ha de fer la recerca, buscar informació, citar adequadament les fonts, etc.

Amb tot, l’estudiant que s’enfronta al Treball Final de Grau (TFG) o Treball Final de Màster (TFM) es troba insegur i ple d’interrogants. I sovint no troba respostes, immers en una xarxa plena de dades, documents, articles o llibres.

Per començar a orientar-se, és important formular-ne bé les primeres preguntes: quin és el propòsit de la investigació1. És a dir, concretar quin serà l’objectiu general de la investigació.

Posem el cas concret d’una investigació sobre pràctiques de lectura. Per concretar quin és el propòsit de la investigació caldrà decidir quina serà pràctica de lectura, en quin context té lloc, quina metodologia utilitzem, etc.

A continuació, adaptem la guia que proposa Creswell (1998, citat per Vasilachis 2006: 75) per dissenyar un document que ajuda formular adequadament les preguntes de la investigació.

Lectura-investigació-universitatvalencia-gemma-lluch 2a

Un bon exemple sobre com orientar aquest tipus d’investigació sobre experiències de lectura el tenen en la tesi doctoral que va realizar Maite Monar,  Promoció de la lectura en el marc educatiu   o la que realitzàrem en la investigación de Cerlalc i Unesco (Martín-Barbero, J. i Lluch, G. 2011a).

 —————————————

Nota: Aquest post resumeix el capítol 6 del llibre Lluch, G. (2013). La lectura en català per a infants i adolescents. Història, investigació i polítiques. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat

 Bibliografia:

Martín-Barbero, J. i Lluch, G. (2011a): Lectura, escritura y desarrollo en la sociedad de la informació. Bogotá: Cerlalc.

Martín Barbero, J. i G. Lluch (2011b): Proyecto: Lectura, escritura y desarrollo en la sociedad de la informacióInformes finales por países de las experiencias (2008 y 2010). Bogotá: Cerlalc / Unesco.

Monar, Maite (2012): Promoció de la lectura en el marc educatiu. Tesi Doctoral dirigida per Gemma Lluch. Universitat de València: Roderic.

Vasilachis, I. (2009): Estrategias de investigación cualitativa. Barcelona: Editorial Gedisa.

 

 

 

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.