jardi-versos-nen-robert-louis-stevenson-bloc-universitat-valencia-gemmalluch

Jardí de versos d’un nen, R.L. Stevenson

Jardí de versos d'un nen[Ressenya elaborada per Roser Micó i Garcia en l’assignatura Cultura i literatura per a infants i joves en llengua catalana, del Grau en Filologia Catalana de la Universitat de València.]

Robert Louis Stevenson Jardí de versos d’un nen. Barcelona: Castellnou. Adaptat per Jaume Subirana.

Jardí de versos d’un nen és un recull de poemes per a infants i joves de l’escriptor escocés Robert Louis Stevenson. A Child’s Garden of Verses és el títol original del poemari que conté algunes de les peces més populars de la poesia infantil en llengua anglesa. L’edició de Castellnou en la Col·lecció Pícnic és una selecció –segons diu l’adaptador Jaume Subirana- molt àmplia de quasi tots els poemes de l’original que creu “que reflecteixen prou bé els temes, el to i l’estil”.

Aquesta col·lecció conté molts altres títols per a infants i joves tan vàlids com aquest i moltes propostes didàctiques en xarxa que ens completaran la lectura i la comprensió tant als lectors adults com als menuts.

Si Stevenson és molt conegut pel fantàstic conreu d’aventures com L’illa del tresor, ho hauria de ser també pel conreu de poesia infantil. En Jardí de versos d’un nen, l’autor pensa, parla i escriu uns poemes com si es tractara del xiquet que va ser. Quan era menut patia molt per la seua malaltia i havia de passar moltes hores tancat a casa sense poder jugar i córrer amb total llibertat. I per si no fóra poc, havia de viatjar sovint amb les molèsties que comportava la malaltia. Malgrat tot, tenia l’escapatòria de la imaginació i els somnis. Aquest món és el que ens transmet Stevenson: pirates, tresors, vaixells, trens, exèrcits, aventures i viatges, llocs remots, màgia, pors, somnis, animals, naturalesa, la felicitat de la vida rural, jocs infantils i la fredor de la visa urbana, poemes dedicats a éssers estimats, etc. I ho fa gràcies a la senzillesa, la naturalitat i la musicalitat de l’escriptura. Que els infants llegisquen els poemes suposa una manera molt fàcil i agradable d’introducció en el món de la lectura i la poesia i també de transmissió de valors molt nobles. I d’altra banda, que pares i mares o el públic adult en general ho facen, és també una bona forma de recordar la màgia de la nostra infància i permetrà un aproximament entranyable amb els lectors infantils.

A més del recull de poemes, en aquesta edició les il·lustracions de Jessie Willcox Smith resumeixen el significat de cada poema i per la forma impressionista ens aproximen al món del XIX de l’escriptor.

El bloc Darabu.cat publica també una entrada sobre aquest llibre.

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.