Escola de Pares i mestres per a la lectura es va iniciar el 2008 en la Fira del Llibre de la ciutat de València. El format era senzill: xerrades divulgatives per informar a pares i docents sobre els principals temes relacionats amb la lectura.
La passejada pels Jardins de Vivers per comprar un llibre s’enriquia amb una bona conferència, un intercanvi d’idees o uns consells sobre com podem millorar els índexs de lectura dels fills i dels estudiants.
Aquestes xerrades organitzades per l’Associació d’Editors del País Valencià, convocades conjuntament amb FAPA València i el CEFIRE de València i dirigides i coordinades per la professora Gemma Lluch de la Universitat de València es van celebrar durant 4 edicions.
La primera edició en el 2008 la dedicàrem a
LLEGIR AMB NOVES TECNOLOGIES
Els temes i els ponents van ser:
-Llegir llibres, llegir pantalles.Conferència de l’investigador Jesús Martín-Barbero, sobre els nous codis i els nous lectors, i els canvis que les noves tecnologies ens ofereixen.
-Llegim amb els fills, amb les pantalles?Gonçal López-Pampló Rius va plantejar el concepte de lectura més enllà del llibre i va preguntar si és possible compatibilitzar hàbits de lectura i noves tecnologies d’oci i formació
-Llegim amb els autors a internet. Carlota Torrets, cap de producció i administradora general del Portal “Què llegeixes” va presentar aquesta xarxa social per al foment de la lectura.
El tema de l’edició següent, la de 2009, va ser
LLEGIR AMB IL·LUSTRADORS I AUTORS
i parlàrem sobre:
-L’àlbum il·lustrat és lectura? La professora i editora Irene Savino va exposar les característiques de l’àlbum il·lustrat.
-El còmic és lectura? El còmic i la novel·la gràfica són d’aquells llibres que agraden als més joves. El taller d’Olalla Hernández (FGSR) va presentar les diferències entre els còmics europeus, japonesos…, les maneres de llegir-los, els autors…
-Llegim amb els il·lustradors. Els dissenyadors i il·lustradors Miquel Àngel Giner i Cristina Durán presentaren el tema novel·la gràfica i discapacitat per parlar de la funció integradora del cómic.
La part dedicada als autors ens va permetre conversar amb dos escriptors estimats pels joves en les conferències: Llegim amb Jordi Sierra i Fabra i Llegim amb Gemma Pasqual.
Finalment, Albert Dasí en la conferència Llegim amb els autors a l’escolava explicar què fan a l’escola La Gavina per crear lectors entusiastes.
LLEGIR AMB LA FAMÍLIA
va centrar la tercera edició, el 2010 i els ponents van presentar les diferents cares d’un tema tant polièdric com aquest:
-Campanyes de lectura per a la família. Teresa Corchete, de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez explicava l’experiència de la FGSR i alguns dels plans que tenien en marxa.
-Llegim amb els bebés, amb pares novells. Glòria Gorchs, bibliotecària especialitzada en literatura infantil i juvenil i cofundadora del projecte “Nascuts per llegir”, recomanava les millors lectures per als més petits.
-Des de l’escola a la família. Gemma Lluch, professora de la Universitat de València, mostrava com dissenyar un pla de lectura per al centre educatiu que té com a objectiu principal involucrar els pares en la lectura dels fills.
-Els pares a la biblioteca. Dolors Insa, bibliotecària de la Biblioteca Pública de Cocentaina, parlava de com promocionar la lectura des de la biblioteca pública.
-Llegim amb la família, a la llibreria. En aquesta cas, s’hi destacava el paper del llibreter com a assessor literari des de menuts, amb Gustavo Puerta, llibreter de “La Mar de Letras”, Premi Nacional “Librero Cultural” 2007.
- Llegim amb els pares, consells per a fer llegir. Joan Carles Girbés, periodista, editor i autor del llibre Llegir per a créixer, proposava una sèrie de receptes per a crear l’hàbit lector:
I la darrera, el 2011, un tema ben actual
LLEGIR A TRAVÉS DE LA WEB 2.0
Una mostra de com un autor parla amb els lectors, dues bones pràctiques de promoció de la lectura de les aules dels centres docents valencians que utilitzen la web 2.0 com a eina de treball de la lectura i de l’escriptura i una panoràmica de les possibilitats de les xarxes socials per a promocionar la lectura.
Les intervencions tenien com a tema central descriure als pares i als docents activitats models de foment de la lectura per a infants i joves que utilitzaven plataformes com les wikis, els fòrums o les xarxes socials amb instruments com, per exemple, els relats digitals.
Pares i professors podien conèixer com es promocionava la lectura des de les escoles i a través de la pantalla, quines activitats virtuals realitzaven els fills i els estudiants, com utilitzaven les xarxes socials per promocionar ell llibres que lligen, etc. I per fer-ho vam comptar amb especialistes com:
– Els fòrums i el Twitter per a compartir la creació. Laura Gallego, escriptora.
- Llegim des de la wiki i els relats digitals. Antoni de la Torre, docent i administrador de La paraula vola.
-Un blog per compartir i promocionar la lectura canònica. Enric Iborra, docent i administrador de La serp blanca.
- La promoció de la lectura a la web 2.0. Dolors Reig, consultora i docent i administradora d’El Caparazón.
La importància dels ponents, la innovació dels temes i la manera profunda i detallada que van ser exposats aconsellaren enregistrar i editar les conferències.
I això és el Centre de recursos per al foment de la lectura un lloc web on pot visionar totes les conferències i que poden utilitzar-se a classe, en els centres de professors, en les reunions amb els pares, etc.