En Patufet

En Patufet, primer setmanari d’esbarjo

En Patufet

En l’assignatura de Cultura i literatura per a Infants i Joves en Llengua Catalana (35411), del Grau de Filologia Catalana de la Universitat de València, dediquem unes sesions a l’anàlisi de la revista En Patufet.

De la revista i del context polític, social i cultural que va propiciar-ne l’èxit.

“En Patufet fou el primer setmanari en català d’esbarjo il·lustrat, naixia amb la intenció «d’inclinar els nens i les nenes a llegir en català» i es publica per primera vegada el gener de 1904 amb un mida de 15 cm x 10 cm, amb un personatge a la portada que dóna nom a la revista i amb petits dibuixos a l’interior.

La revista inclou diferents apartats com «Entremaliadures», «Cançonetes», «Nit de Reys» o «Titelles» amb una característica compartida, estaven «hàbilment redactades per ser llegides per la resta de la família» (Fuster 1992: 57). A l’interior, alguns dels fulls es dediquen a la publicitat de carnisseries, impremtes, etc. S’edita en bicolor i amb una periodicitat setmanal.

A partir de 1926, canvia per un format més gran, a 20 x 15, introdueix la quadricromia i augmenta el nombre de pàgines a 200 mantenint semblants apartats i la presència de la publicitat que majoritàriament s’adreçava als nens. Amb tot, conserva la mateixa coberta amb l’anagrama de la revista format per la il·lustració del nen i el nom».

«Rovira (1988) parla de dos tipus de literatura: una de més minoritària i adscrita a la ciutat de Barcelona, dins de la línia culturalista influïda en un primer moment pel modernisme i, sobretot, pel noucentisme; i una altra de majoritària o de consum representada per la revista Patufet i les publicacions annexes».

Lluch, Gemma (2013): La lectura en català per a infants i adolescents. Història, investigació i polítiques. Barcelona: Biblioteca Sanchis Guarner.

 

Gemma Lluch i Caterina Valriu, al manual La literatura per a infants i joves en català anàlisi, gèneres i història (Alzira: Bromera i Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, 2013: 91) afirmen:

En Patufet

 

 

 

 

Com treballem la revista?

  1. Revisem de manera conjunta el número 1 de la revista. Podem accedir a la revista completa des de l’Arxiu de  Revistes Catalanes Antigues: Enllaç 

2. Després, revisem els diferents números de la revista per localitzar-ne els canvis de disseny i continguts que destaquen estudis com Lluch (2013) i Lluch i Valriu (2013).

3. Finalment, triem un any i un número concret i l’analitzem. Com a guia, utilitzem la graella següent:

En Patufet

4. La posada en comú i construcció de coneixement posterior, s’amplia amb la revisió de la investigació: