Els4Sherlocks-Literatura-Infantil-Literatura-Catalana-GemmaLluch D

Els 4 Sherlocks, Jesús Cortés

Els4Sherlocks-Literatura-Infantil-Literatura-Catalana-GemmaLluch 1

 

Feia falta una col·lecció com aquesta en català per als lectors a partir dels 10 anys. Ara que s’han tornat a posar de moda les aventures dels cincs i d’altres colles de nens escrites per Enid Blyton, Jesús Cortés amb Oriol Malet han publicat a Bromera Edicions el primer llibre d’una colla de petits investigadors: Els 4 Sherlocks.

Aquest primer lliurament té com a rerefons un partit i un enigma

La recaptació robada en un torneig benèfic de futbol farà que s’enfronten amb el seu primer cas com a detectius. Encara no ho saben, però és qüestió de temps que demostren els seus coneixements en l’art de la deducció i acaben convertint-se en… els 4 Sherlocks!

Però la semifinal del torneig ja s’està jugant i tenen molt poc temps per a resoldre el cas!

Però qui són aquests petits detectius? Fran, Mati, Gomo i Wen, quatre amics inseparables i amb ganes de resoldre enigmes.

Si l’editorial segueix les normes d’aquest tipus de col·lecció, podem pressuposar que el llibre que ara comentem dissenya el model que trobarem en els següents de la col·lecció:

  • Molta il·lustració que s’incorpora en el text de maneres diferents: adorna, ompli buits, completa et text, etc.
  • Canvis de tipografies per donar la sensació d’un relat construït a partir de diferents tipus de textos.
  • Capítols de sis a deu pàgines.
  • Narrador en tercera persona que conta uns fets que han passat fa poc.
  • Informació addicional al relat, en aquest sobre el joc del futbol.Els4Sherlocks-Literatura-Infantil-Literatura-Catalana-GemmaLluch 2
  • Etc.

 

En l’article de la revista Faristol “Més enllà de les paraules” analitzàvem l’èxit de les col·leccions GregPenjadaStilton o de Les Antibarbies del tàndem Anguera i Carbajoque. Un èxit que es basa, entre altres característiques, en la importància del disseny gràfic però, sobretot, en el compromís i la pretensió de distracció a través del relat d’unes anècdotes encadenades, viscudes i narrades per un nen.

Una forma de narrar que té antecedents en llibres com la col·lecció El petit Nicolàs escrita per René Goscinny i il·lustrades per Jean-Jacques Sempé.

Els 4 Sherlocks segueixen més l’esquema dels llibres d’Enid Blyton amb un únic enigma que ha de ser resolt per una colla d’amics o d’algunes sèries de televisió de dibuixos animats amb un format narratiu similar.

El resultat és molt bo. Jesús Cortés ha aconseguit un  text àgil, que tot i el pes dels diàlegs, el narrador té veu pròpia i provoca en el lector humor i curiositat; Oriol Malet il·lustra i dissenya un llibre redó, divertit i que va més enllà de l’habitual il·lustració infantil.

Ara ens agradaria veure un producte més desenvolupat: un web, un tràiler de llibre, unes propostes al lector més enllà de les típiques propostes de lectura capaces de transformar el lector escolar en un agent actiu.

 

Cortés, Jesús (2014): Els 4 Sherlocks. Un robatori molt esportiu.  Alzira: Edicions Bromera. Dibuixos d’Oriol Malet.

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.