Quin és el preu que estàs disposat a pagar per viure en un món de bellesa i benestar, un món sense complicacions i sense dolor?
Si vols aconseguir-ho, només has de complir un requisit: no t’escapes del control del Biopoder. Vols ser el ciutadà perfecte?
Aquestes són preguntes que uns pocs ciutadans de Continent tenen el luxe de poder contestar. I d’aquests, pràcticament cap pot elegir una resposta.
Aquest relat és una distopia que ens situa en el 3014, en un món on governen les empreses farmacèutiques. On ha desaparegut el dolor i, paradoxalment, amb ell, l’ésser humà.
De la narració principal, n’és responsable un narrador en tercera persona que juga a relatar tot el que passa amb una aparent objectivitat. El relat s’enriqueix amb els diferents recursos que utilitza l’autora per introduir la veu, en primera persona, de tres personatges excepcionals. D’aquesta manera, a través dels pensaments enregistrats en una màquina o de l’escriptura d’un dietari coneixem per què i com Sisàlez, Sian`Na Rum o Untur s’han vist “obligats” a realitzar els seus viatges d’iniciació.
De fet, això és el que importa: per què abandonaren la zona de comfort.
Durant la lectura del llibre, vam compartir les primeres impressions, els primers subratllats amb @GemmaLLuch i l’etiqueta #ElCiutadaPerfecte
Ja hem parlat de Raquel Ricart, en el post En les mars perdudes. És una escriptora que cultiva un perfil social i públic baix. De fet, es dedica a allò que veritablement importa en aquests casos: escriure francament bé. Sense presses. Focalitzant l’atenció en la qualitat i no en la quantitat.
Ricart té dos trets que ara mateix la fan excepcional: un estil adaptat al món possible que genera cada relat i una construcció de relats rica, diferent i ben armada.
No ho dubteu: aquests és dels llibres que poden recomanar-se amb la seguretat que la lectura et provoca i et fa pensar. Enhorabona!
———————-
Ricart, Raquel (2015): El ciutadà perfecte. Algemesí: editorial Andana.
Il·lustrat per Xèlönxlf.