despres-tenebres-josep-lozano-llibre-bloc-universitat-valencia-gemmalluch

Després de les tenebres, Josep Lozano

2013-8 LozanoLozano, Josep (2013): Després de les tenebres i altres narracions. Alzira: Edicions Bromera. Introducció de Carme Gregori Soldevila

 

Una alternativa a les lectures habituals adreçades als adolescents poden ser les que l’Editorial Bromera publica a la col·lecció Els nostres autors.

Un bon exemple pot ser el recull de narracions breus de Josep Lozano. Uns relats que no s’han escrit expressament per a un lector marcat, com por ser el juvenil, i que proposen un tipus de lectura que paga la pena tastar.

El volum s’inicia amb una introducció de Carme Gregori que analitza de manera succinta les característiques de la narrativa breu i a continuació caracteritza la literatura de Lozano. Per exemple, algunes de les característiques de l’univers de l’escriptor que Gregori hi destaca són (pp. 9-17):

1. Cultiva tres línies narratives: la narrativa històrica, la figuració de la realitat local i la del somni.

2. Té un denominador comú: la riquesa expressiva d’una llengua de matisos profunds, personal i arrelada al territori sense caure en la feixugesa dialectal.

3. Defuig el tractament èpic a favor de la mesura humana d’un heroi a qui les febleses no li resten ni un gram de dignitat en la manera d’enfrontar la tragèdia.

Concretament, sobre el volum Després de les tenebres i altres narracions, Gregori diu (pp. 19-24):

1. La brevetat és el resultat d’una forma de relatar, governada pel principi d’economia, que produeix unes narracions dominades per la tensió narrativa i fortament estructurades sense escòries ornamentals ni afegitons sobrers.

2. Els contes mostren un univers dominat per la tristesa, la soledat i la mort.

3. Els personatges s’encaren a l’hostilitat d’un món que no saben encarar.

Recordem que els contes que conformen aquest volum són: Sirring Bull, Les dents, El cambrer, P. Machaon L., Laodamia, Walata, Memorial de P., Croissant, El reu Turigi, Després de les tenebres.

Aquest volum és una possibilitat de portar noves escriptures al centre escolar, d’acompanyar els adolescents amb altres formes de teixir la paraula.

 

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no es publicarà.