Què diferencia un blog d’un professor o de l’espai d’un booktuber, d’un lloc web d’una editorial, una institució o una biblioteca? La resposta sense matisos és clara: els primers, administrats per docents i adolescents respectivament, han creat una comunitat de lectors fidel i, el més important, prosumidora. Per contra, els segons construeixen aparadors virtuals que es comuniquen analògicament amb el lector.
Fundéu defineix la paraula «prosumidor» com un terme format a partir de «productor» (o professional o proveïdor) i «consumidor». En el cas de la lectura, ens referim a la comunitat de lectors on la interacció entre els administradors i els seguidors de determinats espais virtuals ha construït un diàleg. Aquesta comunitat discuteix i recomana lectures, construeixen coneixement o recomanen i comparteixen experiències. Les dades de Lluch (2017) i Lluch et al (2017) demostren que alguns docents, adolescents i joves són capaços de fer-los. No obstant això, les dades de Escandell i Lluch (2016), Escandell (2019) i Lluch i Escandell (2019) demostren que (sovint) els llocs webs de les editorials es queden en un reflex del món analògic i no aprofiten les oportunitats del món virtual.
Al llarg del capítol, matisarem aquesta afirmació i presentarem un seguit de recomanacions que amplien el treball realitzat en les investigacions prèvies perquè editorials i institucions relacionades amb la lectura aconsegueixin una comunicació més eficaç amb els compradors de llibres i els lectors.
Paraules clau: epitexto virtual, anàlisi mediàtica, comunicació digital, imatge corporativa, investigació en mitjans, llibres, avaluació, indicadors.
Pot comprar el llibre en el lloc web de l’editorial.
L’editorial Síntesis ocupa el 5 lloc en SPI de prestigi de les editorials segons els experts espanyols millors valorats (2018) amb un ICEE de 856.000.
Projectes d’investigació