L’estudi presenta l’anàlitsi dels booktubers que fan servir el català en els seus canals virtuals, això és, uns espais de comunicació creats per ells mateixos en què recomanen llibres mitjançant un llenguatge específic. Els estudis que se situen en el marc d’aquesta investigació utilitzen el terme booktuber per identificar l’adolescent o jove que utilitza les eines de la plataforma web YouTube per recomanar lectures als iguals, sempre al marge dels canals i les iniciatives de l’administració escolar o bibliotecària i de les institucions relacionades amb la lectura.

La conclusio principal de la investigació és que hi ha una disfunció entre la realitat de les dades resultants de l’anàlisi i la idea que s’ha transmès a través dels mitjans socials, fins a crear un constructe assumit majoritàriament: en definitiva, el fenomen «booktuber [en] català» és un constructe virtual, creat per les institucions i la premsa, i no una realitat.

Aquest article forma part del monogràfic “Els espais públics virtuals per a la promoció de la lectura i el llibre”que pot consultar en aquest enllaç.

Paraules clau: Booktuber, lector jove, literatura juvenil.

Pot consultar la publicació en el lloc web de la revista Zeitschrift für Katalanistik 

Com citar?

Lluch, Gemma (2019): «Els booktubers en català. Un constructe virtual?», Zeitschrift für Katalanistik, 32, 33–46, ISSN 0932-2221