L’estudi presenta l’anàlitsi dels booktubers que fan servir el català en els seus canals virtuals, això és, uns espais de comunicació creats per ells mateixos en què recomanen llibres mitjançant un llenguatge específic. Els estudis que se situen en el marc d’aquesta investigació utilitzen el terme booktuber per identificar l’adolescent…
Llegir mésLa publicació és una aproximació a la situació de l’ensenyament universitari de la literatura catalana. Per a realitzar-lo, hem triat una mostra de cinc universitats públiques de tot l’àmbit lingüístic per conèixer el nombre d’estudiants i les sortides professionals del grau de Filologia Catalana. A continuació, a partir de l’anàlisi de…
Llegir mésQuè diferencia un blog d’un professor o de l’espai d’un booktuber, d’un lloc web d’una editorial, una institució o una biblioteca? La resposta sense matisos és clara: els primers, administrats per docents i adolescents respectivament, han creat una comunitat de lectors fidel i, el més important, prosumidora. Per contra, els…
Llegir mésEl lloc web d’una editorial s’entén com un epitext virtual públic format per un conjunt de documents i de recursos dirigit tant als lectors com als compradors dels llibres que presenta. L’objectiu de la investigació és dissenyar un model metodològic per a analitzar com les empreses editorials construeixen els seus…
Llegir mésL’objecte d’anàlisi del tercer capítol «El Quijote o Tirant lo Blanc entre blogs y Google Maps» del llibre dirigit per Francisco Creus ¿Cómo leemos en la sociedad digital? Lectores, booktubers y prosumidores (Madrid: Editorial Ariel, Fundación Telefónica, pp. 29-51) és analitzar què passa amb la lectura dels clàssics de la literatura universal,…
Llegir mésEl propòsit d’aquest article és presentar els resultats d’una anàlisi comparativa sobre com els llibres de text de primer d’ESO treballen els textos literaris. Els resultats obtinguts han permès constatar que l’espai que es destina a la literatura és escàs, confirmar el predomini del gènere narratiu i evidenciar l’escassa presència…
Llegir mésL’objecte d’anàlisi del segon capítol «Los jóvenes y adolescentes comparten la lectura» del llibre dirigit per Francisco Creus ¿Cómo leemos en la sociedad digital? Lectores, booktubers y prosumidores (Madrid: Editorial Ariel, Fundación Telefónica. pp. 29-51) són els blogs i els canals de YouTube dedicats a la lectura en castellà i català…
Llegir mésReading is an increasingly worrisome issue. Low rates of reading, reading comprehension results of students, and the challenge of the new digital context have provoked an important debate around reading and how to promote it. This paper analyzes the research published from 2000 to 2015 in international journals indexed in…
Llegir mésL’article descriu i reflexiona sobre les competències lectores que ha de desenvolupar un adolescent en un entorn digital. El focus es va posar en com l’entorn digital transforma el lector en un creador de continguts i en les accions que es poden realitzar per aconseguir-ho de manera diversificada, lingüísticament i…
Llegir mésPara determinar con exactitud qué acciones deben ser consideradas prioritarias en el diseño de las políticas públicas de lectura es necesario contar, en primer lugar, con equipos de investigación que aporten datos concretos que aseguren su éxito; en segundo lugar, con metodologías para su diseño, seguimiento y evaluación; en tercer lugar, con protocolos para su mejora y,…
Llegir més