Arriba l’estiu i quines lectures podem triar per als més petits de casa? A continuació, adaptem els consells que donem en La lectura al Centre. Llegir (i escriure) llibres, pantalles, documents al Pla de Lectura de Centre per ajudar les famílies quan es troben perduts en el moment de triar un llibre.
- Abans de començar
Recorda que seleccionar un llibre per al fill o la filla és difícil però no impossible. La primera pregunta que cal fer-se és: “per a qui és el llibre?”. Per seleccionar-lo, dibuixa en la ment com és el teu fill, què li pot agradar com a lector. Però recorda:
- El teu fill o filla no ets tu: el que a tu t’agradava, necessàriament no li ha d’agradar.
- La teua infantesa no és la d’ells: qualsevol temps passat no va ser necessàriament millor. I això serveix també per als llibres.
- No tries el llibre que t’agrada a tu: el llegirà ell o ella, no tu.
- Tria el llibre que li agradaria llegir, no el que hauria de llegir. Això ja ho farà a l’escola.
- Els fills s’assemblen molt a tu: també llegeixen per divertir-se, per distreure’s, per evadir-se del dur dia que han tingut a l’escola.
- Quin tipus de llibre
Pots triar còmics, àlbum il·lustrat, llibres de coneixement, llibres d’imatges, amb o sense paraules, llibre troquelats, llibres per a l‘ipad o el lector electrònic, llibres per a l’ordinador, etc.
Però no oblides que també pots triar llibres de viatges, sobre els esports, l’univers o les illes; llibres que parlen de la ciutat i la seua història, de l’actualitat o del futur.
També, si li agraden els esports pots optar per una subscripció a una revista, a un diari esportiu o un diari generalista i tindrà lectura tot l’any…
- El llibre de creació
Triar un llibre de creació és escollir un llibre entre els molts que hi ha a la llibreria o a la biblioteca. El millor és tenir-ne la informació adequada: quin tema tracta, des de quin punt de vista ho enfoca, com és l’estil, com són els personatges, quin ritme narratiu proposa, amb quina altres llibres es relaciona, etc. Aquesta informació la tens en cada llibre. Aquests consells t’ajudaran:
Si tries un relat:
- Llegeix atentament la coberta: et donaran dades sobre el tema, el seu tractament, els personatges, els
llibres amb els quals es relaciona, etc.
- Llegeix l’índex: t’informarà sobre l’estil i sobre la trama.
- Llegeix la primera pàgina, intuiràs si pot enganxar, i l’última pàgina, però no jutges el llibre, no està escrit per a tu. Pensa en el teu fill o en la teua filla, posa’t en el seu lloc: li pot interessar?
- Amb tot això ja pots saber si li l’aconselles o no. Ara tens moltes possibilitats d’encertar. I…, no li expliques tot el que ja coneixes. Reserva-te’n la informació. Dóna-li-la a poc a poc: serà una bona ajuda per compartir l’aventura de la lectura, un plaer per als dos.
Si tries poesia:
- Selecciona poemes per mirar, com els cal·ligrames o els poemes visuals; també per llegir, per recitar o escoltar. Cadascun d’ells té un moment lector i tens exemples per a qualsevol edat.
- Per triar un bon llibre de poemes, recorda: valora la disposició del text a la pàgina, la tipografia i la il·lustració. O la música del poema si és un audiollibre.
Busca poemes que siguen capaços de: commoure, expresar breument idees, sentiments, emocions o passions; evocar sensacions, despertar la imaginació, sorprendre, divertir.
- Per als més petits, selecciona poemes lligats a l’oralitat, que conviden al joc corporal i al recitat.
Si tries teatre:
Recorda que encara que els textos dramàtics són creats per interpretar-se, el teatre també té forma de llibre i és important que llegir teatre per enriquir el bagatge cultural.
- Tria llibres que continguen propostes per poder ser dramatitzats així situaran millor l’obra en el context.
- Han de contindre diàlegs clars i amb escenes que marquen l’evolució de l’acció.
- Llibres de coneixements
Si al teu fill o filla no li agrada la ficció, ajuda-li a triar llibres de coneixements. Trobaràs llibres sobre illes, minerals o sobre l’univers; històries sobre els grecs o els indis, sobre els mitjans de transport, la tecnologia, l’arquitectura o la pintura, sobre les flors, sobre experiments o el camí de Sant Jaume.
En el llibre de coneixements, tan important és el text com les imatges, fotografies o elements que complementen i enriqueixen les dades del text.
La lectura que es fa d’un llibre de coneixements és diferent del de creació: ací el lector creu que el que li diuen és veritat. Per tant, és important que l’autor siga una persona amb qui podem confiar i que, si és possible, estiga reconeguda per un organisme que vetlla per la informació que apareix al llibre.
- Lectura d’imatges
Els llibres amb imatges no tenen edat: hi ha llibres amb imatges per a bebès o pels més majors. Per exemple, des d’imaginaris a abecedaris, els que només tenen imatges i els que inclouen breus textos, els llibres de coneixements o els de jocs.
Per seleccionar un llibre amb imatges, procura que siguen atractives, que transmeten sensacions i sentiments; observa que estiguen en sintonia o que creen contrast amb el text. És important que insinuen espais vitals i no simples decorats i que donen vida als personatges diferenciant-los i omplint-los d’espurna.
- Còmics o narracions gràfiques
Aquests llibres són bones eleccions que combinen il·lustració i text i pots triar des de les opcions més senzilles a les més complexes. Hi ha per a totes les edats. Per triar-lo, deixa’t guiar pel tema, els personatges, l’estil o el ritme. La imatge i el text han de parlar-se i dir alguna cosa al lector. Observa que les vinyetes parlen amb l’escena que relaten, que els fumets donen la veu o suggereixen els sentiments dels personatges, que els textos donen la veu al narrador o als personatges. Fixa’t en la tipografia perquè pot donar bona informació.
- Lectures en pantalla
Quan parlem de llegir, no només ens referim als llibres, també a les pantalles. En Internet hi ha moltes i bones lectures que podeu fer junts: és un bon moment perquè la teua filla o el teu fill t’ensenya el que sap i tu a ell el que saps.
Tria pàgines que tinguen el suport d’una institució, si busques informació fiable; que siguen atractives, si vols entreteniment; que siguin clares, perquè puguen navegar i trobar la informació.
Navegueu per fòrums de lectors, revistes de llibres, blogs d’autors o de lectors i pàgines que et parlen de llibres per trobar junts la lectura que estàveu buscant.
- El teu bebé també llegeix
Mai no és massa aviat per començar a llegir. Per seleccionar un bon llibre, recorda que la primera lectura del teu bebè és la teua veu: parla-li, canta-li, explica-li històries, recita-li poemes…, t’entén, li emociones.
Hi ha llibres de poemes, de cançons de bressol i rimes que t’ajudaran a trobar la música exacta. A partir dels sis mesos, tria llibres cridaners i breus per retenir-ne l’atenció, que expliquen històries a través de les imatges, que tinguen pocs detalls perquè els reconega i sobretot que susciten la conversa amb tu i la capacitat de sentir.
Un consell no menys important: compra llibres que segueixin la normativa europea, llibres segurs fets amb tintes segures: el teu bebè els xuclarà, els mossegarà, jugarà amb ells. No jugues amb la seua salut.
- És important l’edat?
Els consells sobre l’edat del lector que apareixen en els llibres són això, consells. L’important és el que li agrade al fill o a la filla: no importa que el llibre s’aconselle per a algú de major o de menor edat.
El gust del lector és més important que el consell de l’editorial. Alguns temes o personatges, les pàgines que té un llibre són consells sobre el que pot ser millor per a cada lector, però no desaconselles res perquè ells són únics i el seu gust com a lector pot no coincidir amb els consells generals.
- Hi ha un llibre per a cada lector i, sobretot, per a cada moment lector
Si li agrada la televisió, hi ha llibres escrits de temàtiques semblants: si li agrada l’amor, la ventura, l’humor… Si vol pensar o saber, gaudir o sentir, mirar o aprendre… Tot ho trobareu en les lectures: l’important és donar amb el llibre que convida a tot això.